Echipa: Carmen, Stefan, Ovidiu, Gabor, Andrei, Raluca, Simona
Tura
Ziua 1: plecam cu doua masini in 30 aprilie din Brasov si Sibiu ca sa prindem un superb rasarit in Vama. 1 mai la mare suna a traditie pentru unii, eu insa nu am fost niciodata deoarece am cautat mereu sa-mi petrec ziua de nastere intr-un loc care-mi place, adica la munte. In prima zi doar stam in Vama sa petrecem si sa ne relaxam: este ziua mea si nu-mi vine sa cred ca o petrec la mare. Dar tura asta e deosebita, e un vis implinit: nu va mai fi marea aia lipsita de miscare, de descoperirea unor locuri noi, doar cu prajit la soare, bere seara... etc, va fi combinata cu bicicleta si cu descoperirea litoralului bulgaresc.
Ziua 2: Hotaram sa folosim o singura masina pe care sa o conduca soferii cu randul. In prima zi conduce Raluca si il are ca si copilot pe Stefan. Cu ei ne vom intalni la Shabla. Plecam tarziu (11 a.m.) si soarele arde puternic. Trecem granita si drumul devine brusc liber, placut, plin de liliac inflorit si salcam galben. In ciuda acestui fapt, incercam sa mergem pe offroad, mai aproape de mare. Exista ceva carari, dar sunt acoperite cu nisip asa ca dupa doua tentative nereusite ne potolim si luam nationalul.Ne intalnim cu Stefan si Raluca si admiram stancile de la Tilenovo. Dupa o pauza de amiaza plecam spre cel de-al doilea obiectiv al zilei, Yailata, rezervatia botanico-arheologica. Nu intram deoarece nu avem timp sa coboram terasa, dar, de sus, se deschide o perspectiva superba asupra ei. Gasim si aici bujorul rosu dobrogean inflorit, specie protejata intalnita in rezervatia de jos. Suntem insa in intarziere, asa ca ne grabim pe un drum cu zeci de mori de vant spre capul Kaliakra. Apusul il vedem de aici... Urmeaza inca 15 km de pedalat in semi-intuneric pana la Kavarna. Apoi cautam un loc de cort inspre Balchik si ne punem la culcare. Pana in Kavarna am parcurs aproximativ 120 km.
Tilenovo
Bujorul rosu.
Yailata
Capul Kaliakra la apus.
Ziua 3:
Raluca si cu mine preluam masina deoarece noi vrem sa vizitam Balchikulsi castelul reginei Maria. Daca la inceput pare doar o casa mai mare de tip bulgaresc cu un minaret ciudat alaturat unei astfel de locuinte, perspectiva se schimba total dupa intrarea in gradina acesteia. Desi "castelul" e micut, gradina si foisoarele sunt o minune care fac ca ansamblul sa fie vizitat in cateva ore. Amplasamentul gradinii pe o faleza, numarul mare al speciilor de plante inflorite si pespectivele spre litoral dau unicitate locului. Vizitam apoi Aladzha, asezamant monahal sapat in stanca.
Desi aceasta tura ne-a impresionat pe toti datorita naturii, florilor, verdetii, faunei, linistei, plajelor goale, cu faleze, in care ne-am plimbat cu bicicleta, am dormit... ne-am dat seama ca si bulgarii au locuri pline de turisti, locuri chiar mai ciudate decat la noi. In mijlocul acestei naturi rasar cateva resorturi cu facilitati all-inclusive, cu bodyguarzi la poarta, care nu te lasa sa-ti parchezi masina decat la hotelul la ce esti cazat. Arhitectura e greoaie si dubioasa, o imbinare intre romanism si turcism. Asa sunt Nisipurile de Aur, Albena... statiunile cunoscute.
Aladzha
Ziua 4
Carmen si Stefan trebuie sa ajunga mai devreme la Bucuresti si aleg sa plece cu bicicletele spre N Bulgariei, la alte asezari monahale sapate in stanca. Noi continuam pe litoral. Tura asta cu masina merg Andrei si Ovidiu, iar eu, Raluca si Gabor mergem pe bite. Relaxati, incercam sa gasim o varianta off-road draguta, deoarece nationalul devine din ce in ce mai aglomerat. Hoinarim printre vii, prin paduri, pe campuri. Ne pierdem insa de doua ori, a doua oara avand chiar surpriza sa ne intoarcem in acelasi loc dupa 3 ore de pedalat!!! Asta nu e bine, ne cam strica planurile si suntem nevoiti sa campam langa Staro Oryahovo.
Ziua 5
Ploaia ne da peste cap planurile. Ziua asta o dedicam vizitarii catorva orase istorice, pescaresti bulgaresti : Pomorie, Nessebar, Sozopol. Cel mai mult mi-a placut Nessebar, sit UNESCO.
Am dormit undeva la poalele capului Emona.
Descoperiti pasarea din piatra din cele patru.
Ziua 6
Ne trezim la rasarit, urcam la Emona cu bicicletele, stam la plaja, ne jucam pe malul marii. Din pacate, este ziua in care incepe drumul cu masina spre tara. Ne oprim putin in Varna si apoi, "cu toate panzele / bicicletele sus" plecam spre Vama.
Rasaritul de sub Emona
In drum spre Emona
Testul la anatomie... sau la modelare din nisip.
Capul Emona
Faleza de la Emona