Dupa o sperietura zdravana, legata de greutatea bagajului si modul in care as putea sa i-o reduc, ma indrept in sfarsit spre avion. Zbor pe langa Bucegi, Fagaras, in sus pe v. Oltului.... si de aici nu mai stiu. Aproape de Munchen, cei de pe partea cealalta a avionului admira Alpii... sunt superbi si inima-mi tresalta... nu pot decat sa-i invidiez pe cei care au parte de asa priveliste!
And here we goooooo:
20 mai- marti
Adela ma culege din autobuzul care vine de la aeroport, in fata garii din Helsinki, undeva pe la pranz. Mergem acasa sa lasam bagajul, apoi revenim in centru, pentru a vedea un fost cartier muncitoresc, Kallio, care acum infloreste sub cultura hipstereasca ( mna, ca sunt si eu in trend cu lumea :D). Este plin de tineri intreprinzatori, buticuri, magazine de vestimentatie si alte accesorii hand-made, sexshop-uri. Are si cele mai multe baruri din lume, de-a lungul unei strazi. Pe deal se afla o biserica Art Nouveau cu o silueta foarte zvelta si un mic cartier (in cartier), numit Torkkelinmäki, cu imobile construite pe la sfarsitul anilor 20', asezate aproape perfect perimetral, in jurul unei curti imense, circulare.
Daca ar fi sa aleg cateva imagini specifice pentru Helsinki, Torkkelinmäki ar fi una din ele, cu ansamblul de cladiri, dar si cu parcurile cu multa verdeata si lespezi imense de piatra naturala, iesind din pamant, cu siguranta un "natural landmark" al Finlandei.
Trecem in Toolo, un alt cartier cu imagine asemanatoare.
Parc in mijlocul unui ansamblu de locuinte. Interesant :D |
Helsinki vazut din Torki (hotel) |
21 mai- miercuri:
Casa in care locuim este, pentru mine, un model de arhitectura. Realizata de tatal Annei, gazda noastra, arhitect in perioada functionalista, casa prezinta aceasi sensibilitate si minimalim specific finlandezilor. Este prima data ca locuiesc intr-o asemenea casa, ii admir finisajele, planul deschis, mirosul, caldura. Dar cel mai mult admir natura, caci casa te invita sa privesti afara. Camera Adelei este cea mai speciala: prin geamurile mari (care ocupa cea mai pare parte din inchiderile casei) perspectiva se deschide asupra unul bolovan imens, care strajuieste acolo de cand lumea si pe care arhitectul nu a vrut sa-l mute, ci a adaptat totul dupa nazbatiile naturii.
Veverite, o gramada de pasari, vulpi si ciufi de padure convietuiesc perfect in acest cadru. Ar trebui aici sa mentionez aici si cele doua pisici uriase si superbe ale Annei, Sisu si Misu. Si nu numai ele sunt uriase, ci si vulpile!
Casa Annei si a Adelei.
22 mai- Nuuksio National Park
Plec singura spre aceasta destinatie. Din fata de la Kiasma (Muz. de Arta Contemporana), iau un bus, care ma lasa putin mai repede jos decat mi-as fi dorit eu, adica, in fata centrului de informare principal al parcului. De aici pleaca cateva trasee, dar nici unul nu se numara printre cele recomandate de o prietena a Adelei, cunoscatoare a zonei. Ma indispun putin deoarece e tarziu (aproximativ 11 am) si ma uit pe o harta de amatori, lipita de una din anexele centrului de informare, din care, nu pricep nimic altceva decat locul in care ma aflu eu. Centrul de informare e plin de persoane, profesori veniti cu clasele lor, eu ma grabesc, n-am de gand sa admir cine stie ce animale impaiate, asa ca hotarasc sa ma adresez unor persoane pt a ma ghida. Sunt foarte simpatici si se ofera sa ma duca cu masina la intrarea pe forestierul care duce la urmatorul punct de informare (Haukkalampi), de unde chiar incep traseele.
Padurea este foarte prietenoasa, luminoasa. Este formata cu preponderenta din mesteacan si pin, iar solul este acoperit fie de muschi, fie de lespezi mari de piatra. Radacini groase traverseaza cararea. Parasesc deseori marcajul pentru a vedea lacurile din alte perspective, pentru a cauta linistea si a surprinde pasarile, fauna. Pot admira insa doar niste pescarusi, dintre care unul in cuib, mai multe tipuri de rate, o gramada de pitigoi, mierle... si un sarpe. Visez eu la veverita lor zburatoare, simbol al parcului, sau la un elan... dar n-am asemenea bafta, sa le vad. Cu siguranta ma voi satura de elani cand voi ajunge sa vad Laponia.(candva :)) )
Daca tot va povestesc despre oameni, trebuie sa spun ca eu am iubit stilul colorat in care se imbracau, neglijenta imbinata cu naturaletea, felul in care se "aranjau" si isi exprimau personalitatea. Cu siguranta printre ei se incadreaza si Anna... pe care
Ade o mai mustruluieste in gand "ca niciodata nu pune un lucru in acelasi loc", dar care are un suflet foarte mare si un farmec extraordinar! Asa vreau sa imbatranesc si eu: relaxata si senina, fara stresul banalitatilor (cum ar fi de exemplu freza ei, care deseori mi se parea ca i-o face perna).
Si ei au traditiile lor, fac foarte multe jucarioare din lana... iar ptr mine Anna a facut o pisicuta!
Cred ca numai niste nordici ar putea sa astepte 10 minute bus-ul la 1 noaptea la 11 grade, linistiti, butonand telefonul, in tricou fara maneca si picioarele goale!
Nu vreau sa uit sa-l mentionez pe soferul autobuzului cu care am ajuns la gara in ultima seara, care s-a oferit sa-mi duca valiza cateva peroane mai incolo!
23 mai- vineri
Urmeaza sa trecem pe langa cateva ambasade importante si zeci de graffiti foarte finlandeze.
Adela si relatia cu Aalto |
Cladirea lui Aalto din apropierea Catedralei Ortodoxe Rusesti |
Atmosfera pe Suomenlinna- cartierul de locuit |
Gaste Canadiene |
Salmiaki |
Asa si incheiem ziua, in stil "national", intinse ca soparlele, la ultimele raze de soare, mancand salmiaki.
24 mai - sambata:
Astazi vom merge in Arabia, un cartier nou al Helsinki-ului. Capitala Finlandei este un oras cu dinamica puternica, care se transforma si intinde mai rapid ca niciodata pana acum.
Stilul arhitectural al noilor cartierele... l-as numi noul stil international (nu se intalneste in Ro), cu tot ce inseamna el. Desi nu are legatura cu specificul national, inserandu-se uneori dupa reguli functionaliste, gen aportul de lumina, inaltimea cladirilor, densitatea lor, imobilele sunt facute in asa fel incat sa fie agreabile, sa existe o varietate larga de tipologii de apartamente, astfel incat sa poti alege cea care ti se potriveste cel mai bine. Finisaje variate, console mari, apartamente duplexuri, opere ale unor artisti plastici adosate cladirilor si un spatiul public interesant arata preocuparea arhitectilor si investitorilor pentru cresterea calitatii vietii.
Contrastand cu aceasta ordine antropica este mediul natural alaturat. De-o parte sunt gradini de legume, iar de cealalta, marea Baltica, care, insa, pe acest sector, este acoperita de stuf si papura. Amenajarile realizate din lemn duc pe doua insulite sau spre diferite observatoare ptr pasari.
Kumpula este un cartier ... ca tot Helsinki-ul :). In care totul coexista, nu sunt chestii care sa te oribileze, sa-ti displaca, dar parca nici nu este ordine. Nu exista rigoarea comuna, a caselor medievale sau a cartierelor functionaliste. Aici, campus universitar nou se alatura piscinei olimpice (care a gazduit Jocurile Olimpice din 1952) si unei strazi cu case din lemn, specifice nordicilor, ridicate in perioada interbelica.
Festivalul mi se pare foarte reusit, canta formatii rock...care suna bine, este galagie, multa lume colorata, haine, carti, placi de vinil, adica toate cele nefolositoare scoase in strada... Ne-ar trebui si noua o initiativa de genul... sa mai scoatem vechiturile, macar la aer. Si sa vada si vecinii ce ascundem noi bine bine in case. :))
Art Nouveau este un curent care apare la finalul sec al XIX-lea si inceputul secolului XX, cam peste tot in Europa, datorita dorintei artistilor de a se detasa de clasicism, de a gasi o identitate culturala intr-o lume mai buna Arhitectii perioadei sunt artisti totali, ei fiind foarte buni la design interior, decoratii... In Finlanda, el ia numele de Jungend, iar elementele principale definitorii sunt reprezentate de bosajul din piatra de pe fatadele cladirilor (muzeul de istorie, Teatrul National, diferite case) si de prezenta decoratiilor inspirate din legende locale, cu personaje specifice. Foarte des sunt reprezentate animale (statuete) sau basoreliefuri (ramuri si conuri de pin, veverite, bufnite....)
Gara ridicata de Saarinen, in 1914, este unul din monumentele reprezentative ale stilului Jugend. Contestata la inceputul secolului XX, datorita aplicarii stilului national pe o cladire de asemenea anvergura, ea este astazi unul din simbolurile orasului, datorita siluetei, finetei detaliului, a turnului zvelt si a sculpturilor (purtatorii lampioanelor- 4 barbati statui realizati din granit) care marginesc intrarea principala, realizate de sculptorul Emil Wikström. (De altfel, si ursuletul din imaginea de mai sus este realizat de acelasi sculptor)
Cred ca am cautat involuntar in Helsinki asemanari cu Rusia. In arhitectura ele exista, dar nu sunt deloc majoritare: Catedrala Ortodoxa Ruseasca, Hotelul Torki si cateva statui si reprezentari de tip socialist.
In ultima seara iau Metroul de la Kampi. Desi aceasta nu este decat o capela mica, nu pot sa nu-i apreciez detaliile si finisajele. De asemenea, felul in care se joaca cu terenul si conceptul arhitectural al cladirii sunt sincere, mergand pe ideea "less is more". And it'a lot more!
Capela Kampi |
Dragii mei, Talinul este capitala Estoniei!
Se afla la doua ore de mers cu vaporul de Helsinki, deci recomand oricui viziteaza capitala Finlandei sa dea o fuga si-n vecini. Si daca poate, ar fi indicat sa nu stea doar 4 ore... ci vreo doua zile cel putin, daca nu e interesat si de vizitarea interioarelor muzeelor, altfel...timpul necesar se lungeste.
Pentru Talin mi-am facut planuri mult mai clare cu ceea ce mi-ar placea sa vad: centrul istoric, cartierul Rotermann si muzeul Kumu.
Din punct de vedere al pulsului locului, cred ca am avut sansa sa-l luam. Cu o populatie ruseasca destul de numeroasa, Talinul este un oras ale carei strazi iti este frica sa le treci pe zebra daca se apropie vreo masina. Exista carari in iarba si tramvaie vechi, dar si estici care se distreaza. Am vazut asta de la inceputul zilei, cand am primit "botezul de Tallinn", respectiv am fost stropite de niste baieti aflati intr-o piscina, cat si noaptea, dupa finala Finlanda- Rusia la hokey: oameni intinsi pe jos de catre politie, cu catusele puse, tineri dansand liberi pe muzica traditionala in Piata Mare.
Centrul istoric
In ciuda diputelor de influenta, orasul reuseste, datorita pozitiei strategice, sa prospere, (apogeul 1361-1494-in perioada Ligii Hanseatice, a marilor activitati de ordin comercial), fiecare noua stapanire punand accent pe intretinerea zidurilor de aparare si adaugarea de noi functiuni si cladiri reprezentative.
Orasul vechi este alcatuit din orasul de sus (Tompeea) si cel de jos, fiecare fiind inconjurat de ziduri de aparare. Ultimele adaugate, au fost cele din secolul 17, bastioane de tip Vauban, care isi pierd rapid rolul si devin gradini publice.
Han in centrul vechi |
Muzeul KUMU
Nefiind familiarizate cu artistii estonieni si neavand prea mult timp la dispozitie, am ales sa exploram spatiul curtii interioare si sa intram doar in foyerul muzeului.
Ansamblul, ocupand o suprafata considerabila, este sensibil inserat in sit, micsorandu-i-se amprenta asupra locului si reusindu-se crearea unui spatiu public larg, atragator, cu perspective interesante asupra orasului, parcului si cladirii.
Amenintate de ploaie, ne-am distrat putin cu cateva cadre cu umbrela colorata, lumea de piatra a muzeului si accentele date de vegetatie.
Cartierul Rotermann
Situat intre orasul medieval si port, acest cartier este la baza un fost sit industrial.